Kategória 1

2021.05.03.
Sztorik, élmények

Eurodesk történetek: Ifjúsági konferenciák, pályaorientációs nap és nemzetközi projektek Tatabányán

2021.05.03.
Sztorik, élmények

Eurodesk történetek: Ifjúsági konferenciák, pályaorientációs nap és nemzetközi projektek Tatabányán

Interjú Szénási Pállal, A Vértes Agorája munkatársával.

Mikor találkoztál az Eurodesk hálózattal először?

Ha jól emlékszem, 2014-ben: ekkor kezdtem ugyanis ifjúsági területen dolgozni. Viszont a tagja csak 2016-ban lettem. Azóta aktívan veszek részt a hálózat életében és a különböző európai eseményeken.

Egészen pontosan milyen események ezek?

Kezdetben ifjúsági felkereső munkával foglalkoztam, amelyek keretében iskolai osztályoknál tartottam előadásokat a nemzetközi lehetőségekről. Később ez kiegészült az önkéntesek fogadásával az EVS program segítségével (az Európai Szolidaritási Testület elődje – a szerk.), így már velük települtünk ki az iskolai programokra. Ezek után pedig, szintén az önkéntesekkel együtt kezdtünk el ifjúsági projekteket megvalósítani. Ezek a projektek és tevékenységek alapvetően hazai és nemzetközi konferenciákat takarnak. Például van egy évről évre megrendezett nemzetközi konferenciánk, a Youth is On, amelynek témája évenként változik. Itt a 16 és 25 év közötti fiatalok tízperces időkerettel tarthatnak előadásokat. Mindezek mellett pedig kapcsolatban állok szakmai közösségekkel, pedagógusokkal, sőt hamarosan a helyi Kormányhivatallal együttműködve tartok majd előadásokat a környékbeli fiataloknak.

És mekkora közönséget érnek el ezek az események?

Először is van egy Quo Vadis, Iuvenis? avagy Merre tartotok, fiatalok? című konferenciánk, melyet két évente rendezünk meg. Ide mindig kilenc előadót várunk, akik a világ különböző pontjairól érkeznek: többek között volt már azeri és török előadónk, de kaptunk jelentkezést Indonéziából és Nepálból is. Ezt a konferenciát mindig nagy érdeklődés övezi nemcsak idehaza, de nemzetközi szinten is: nagyjából száz-százhúsz fő jön el alkalmanként, akik között volt már finn és nepáli látogató is. A Youth is On konferenciánkat ezzel szemben minden évben megrendezzük. Ez egy kisebb konferencia, így nagyjából hatvan-nyolcvan főt képes befogadni.
Összességében azt tudom elmondani, hogy a fiatalok szívesen vesznek részt ezeken a konferenciákon. Ennek talán az az oka, hogy igyekszünk kerülni az általános témákat, helyettük olyanokat választunk, amelyek közel állnak hozzájuk, még ha néha kissé provokatívak is. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy értelmes párbeszéd alakuljon ki a fiatalok között, elmondhassák a véleményüket, vagy éppen a meghívott döntéshozóknak legyen lehetősége betekintést nyerni abba, hogyan gondolkodik az ifjúság.

Említetted, hogy a helyi pedagógusokkal és rajtuk keresztül az iskolákkal is kapcsolatban álltok. Milyen programokkal keresitek fel az iskolákat?

Év elején, egészen pontosan január közepén rendezzük meg a pályaorientációs napunkat, amelyet az iskolákkal közösen szervezünk. Ezen az alkalmon nagyjából ötszáz-hatszáz fiatal vesz részt. A rendhagyó pályaorientációs napon az Eurodesk, az EURES, az Euroguidance, különböző egyetemek, cégek képviseltetik magukat, és bemutatják szolgáltatásaikat, kínálatukat a fiataloknak. A célunk nem egy hagyományos értelemben vett állásbörze, hanem egy olyan esemény megteremtése volt, ahol a résztvevők minden olyan lehetőséggel találkozhatnak, ami a pályaválasztás több dimenzióját is megmutatja. Ugyanis úgy tapasztaltuk, hogy a meglévő börzéken kizárólag továbbtanulással vagy munkahely- választással kapcsolatos információkat szerezhetnek a fiatalok. Ám nem csak ez a két út áll a végzős középiskolások előtt: ott vannak például az Európai Unió ifjúsági projektjei.

Többször utaltál már a nemzetközi lehetőségekre. Milyen céllal indult a szervezeted ebbe az irányba?

A filozófiája, a mozgatórugója A Vértes Agorájának alapvetően mindig is az innováció, a megújulás iránti vágy volt. Ahhoz, hogy egy ilyen nagy és modern szervezet képes legyen megújulni, elengedhetetlen az, hogy nemzetközi kapcsolatai legyenek, és nemzetközi területről szerezzen olyan gyakorlatokat, amelyeket a szervezeti struktúrájába beépítve fejleszteni tudja saját tevékenységeit. Annak érdekében pedig, hogy hűek legyünk az innováció gondolatához, mindenképpen szükséges az, hogy hazai és külföldi szakmai fórumokon vegyünk részt.

Milyen tapasztalatokra tettetek ez idáig szert, mint Eurodesk partner?

Az Eurodesk hálózati működése rengeteg lehetőséget ad arra, hogy különféle tapasztalatokat cseréljünk. Emellett nem egy hazai és külföldi képzésen vettem részt, ahol mindig hasznos és új tudást szereztem: hogyan érjem el a fiatalokat hatékonyan online eszközök segítségével, vagy ezekkel miként tudom támogatni a saját szervezetem működését. Ezeket az eszközöket a mai napig használom a mindennapi munkám során. Úgy gondolom, hogy ezeknek a képzéseknek az a titka, hogy minden alkalommal olyan előadók közvetítik a tudást, akik az adott szakterület jeles képviselői, ugyanakkor képesek a gyakorlati felhasználásra is rávilágítani. Az a tapasztalatom, hogy az Eurodesk képzések és találkozók után rendszerint új ötletekkel térek haza.

Nagy előnye a hálózatnak mindemellett az is, hogy általa a saját szervezetem tevékenysége jóval szélesebb körben válik láthatóvá mind idehaza, mind a határon túl. Például a korábban említett Quo Vadis, Iuvenis? konferenciánk híre a Eurodesknek köszönhetően jutott el Lengyelországba, Németországba, Olaszországba és Ukrajnába. 

Ezeken a pozitív tapasztalatokon túl, milyen pozitív emlékeitek, sikereitek fűződnek az Eurodeskhez? Ha ki kellene emelni egy momentumot, mire emlékszel a legszívesebben, mint Eurodesk multiplikátor?

Sokszor elfelejtünk azon gondolkodni, hogy mélységében mekkora hatással vagyunk a célcsoportunkra. Éppen ezért nekem az egyik legnagyobb élményem az volt, amikor felkeresett engem egy fiatal hölgy, aki épp pályaválasztás előtt állt. Azt mondta, hogy számára annyira tetszettek az ifjúsági cserék, valamint a munka, amit én végzek, hogy ő is szeretne közösségszervező lenni és nemzetközi lehetőségekkel foglalkozni. Azóta számos nemzetközi projektben vett részt: először csak önkéntesként, majd önkéntes-vezetőként, mára pedig az egész karrierjét meghatározzák ezek az élmények. Nekem ez egy hatalmas siker volt. Ugyanakkor nem ő volt az egyetlen, akire így hatottak ezek a lehetőségek. Több olyan fiatal is van, akik a velünk való közös munka és a külföldi projektek hatására tanulnak jelenleg nemzetközi tanulmányok szakon.

Fiatalként miért érdemes felkeresni a szervezetedet? 

Erre elég nehéz röviden válaszolni. A mi szervezetünkben az a jó, hogy nagyon nyitott. Itt nem feltétlenül pszichológusok, karriertanácsadók és szakemberek dolgoznak, hanem olyan emberek, akik sokféle tapasztalattal rendelkeznek. Tehát az a fiatal, aki ide bejön, mindig nyitott kapukat fog találni, és mindig segítünk neki új perspektívákat kinyitni, több dimenzióban gondolkodni. Ezzel együtt pedig sok területen végezzük a munkánkat: rendezvényszervezést, közösségfejlesztést, karriertanácsadást és különféle oktatási tevékenységet folytatunk.

Mit tartasz az Eurodesk hálózat legfontosabb értékének?

A partnerek közötti közvetlenség adja a hálózat valódi erejét. Másképp fogalmazva megvan az a személyes jó kapcsolat, amelyből kiindulva szakmailag minőségi fejlesztéseket lehet véghezvinni a szervezetünkben. Azt gondolom, hogy ez a típusú segítségnyújtás és kapcsolódás a legfontosabb értéke az Eurodesknek az oly sok másik fontos érték mellett.


Ha nemzetközi programok és lehetőségek iránt érdeklődnél, keresd a szegedi A Vértes Agorája szervezetet vagy a hozzád legközelebbi Eurodesk partnert. Elérhetőségieket oldalunkon a Kapcsolat fül alatt találod meg.