Kategória 1

2021.03.04.
Sztorik, élmények

Eurodesk történetek: „Akkor ismered meg igazán a világot, ha a saját szemeddel látod…”

2021.03.04.
Sztorik, élmények

Eurodesk történetek: „Akkor ismered meg igazán a világot, ha a saját szemeddel látod…”

Interjú Tóth Csabával, a budapesti H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér munkatársával.

Mikor találkoztál először az Eurodesk hálózattal, és mi motivált, hogy partnerként csatlakozz? 

2016 februárjában részt vettem egy nemzetközi tréningen. Mivel szimpatikus volt nekem a nemzetközi közeg, valamint saját tapasztalatom, élményem is van (Szenegálban voltam hónapokig önkéntes), ezért úgy gondoltam, hogy hosszútávon jó lenne fiatalokat bevonni különböző ifjúsági projektekbe. Ekkor még nem is hallottam az Eurodesk-ről. Először a IX. kerületi ifjúsági referens (Rapi István) keresett meg azzal, hogy van egy olyan hálózat, amelynek célcsoportja a fiatalok, szeretnék-e ehhez csatlakozni. Próbáltam minél több információt gyűjteni arról, hogy mivel foglalkozik ez a hálózat, és 2017 őszén már Eurodesk multiplikátorként ültem az őszi országos találkozón. Belecsöppentem. 

Mit köszönhetsz a hálózatnak, miért éri meg tagnak lenni és maradni?

Onnantól kezdve, hogy csatlakoztam az Eurodesk-hez, egyre jobban sikerült megismernem a tevékenységét, céljait. Megtapasztalhattam, hogy ez a hálózat egy jól kiépített, és hatékonyan működő nemzetközi és hazai szakember csapat, melyet az információk átadásán túl a szoros szakmai együttműködés jellemez. Kezdetben nagy segítségemre volt a közép-magyarországi régió koordinátora (Kiss Viktória, majd később Maczó József), aki folyamatosan segítette bekapcsolódásomat az Eurodesk hálózat munkájába, az általa koordinált projektekbe. Szerencsésnek mondhatom magam abból a szempontból, hogy már a csatlakozásom előtt is ismertem a régió néhány partnerszervezetét, akikkel különböző programokon együtt vettünk részt. A régió szervezeteinek közös célja és feladatai vannak, melyeket sikeresen tudunk együtt megoldani, valamint a kötelező feladatokon túl egyéb ügyek kapcsán is nagyon hatékonyan dolgozunk együtt.

Mit jelent az Iroda számára a nemzetköziség, az európai lehetőségek, illetve az ifjúság?

Tevékenységeink célcsoportja, valamint közösségi terünk látogatói elsősorban halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok. Olyan tizenévesekről van szó, akik előtt szinte teljesen ismeretlen a nemzetközi közeg, az interkulturalitás. Bevallom, motiválni sem egyszerű őket. Szerencsére, már három olyan fiatalunk is volt, akik ifjúsági cserén vettek részt. Kezdetben problémát jelentett nekik az angol nyelv használata, azonban a kéthetes program során kedvet kaptak nemcsak a nyelv gyakorlásához, hanem további projektekben való részvételhez is. 

Hogyan próbáljátok megszólítani a fiatalokat?

Részben van az irodának egy törzsközönsége, másrészt pedig igyekszünk népszerűsíteni az Eurodesk-et, ill. a nemzetközi mobilitási projekteket különböző börzéken, kitelepüléseken, valamint általános- és középiskolákban is rendszeresen tartunk rendkívüli osztályfőnöki óra keretében foglalkozásokat. Mindemellett ifjúságsegítője vagyok az ifjúsági önkormányzatnak, a diákokkal rendszeresen találkozom, és körükben is hirdetem a mobilitási lehetőségeket.

Mivel lehet meggyőzni a fiatalokat?

Azt szoktam mondani nekik, hogy akkor tudják igazán megismerni a világot, ha a saját szemükkel tapasztalják meg a körülöttük lévő dolgokat. Hangsúlyozom nekik, hogy önkéntesnek elmenni egy európai vagy Európán kívüli szervezethez komoly élettapasztalat, és kihagyhatatlan élmény. Nem csak önbizalmat kap, aki ebben részt vesz; megismerhet más kultúrákat, országokat; megtanul legalább egy idegen nyelven kommunikálni; kipróbálhatja magát azon a területen, amely valóban érdekli; nem utolsó sorban pedig ezért az „élményért” még fizetnie sem kell, hiszen az önkéntes projektek teljes körű pénzügyi támogatást kapnak.

Mi a legkedvesebb emlék számodra a munkád kapcsán?

A legmaradandóbb emlékeim két fiatalhoz kapcsolódnak. A lány 13 éves volt, amikor megismertem és még soha életében nem járt külföldön, semmiféle nemzetközi tapasztalattal, ismerettel nem rendelkezett. 16 évesen csatlakozott először egy ifjúsági cseréhez. Tartott a csapattól, az angoltól, ami a projekt kommunikációs nyelve volt. Két hetet töltött el egy multikulturális csapatban, hatalmas élmény volt számára, és alig várja a következő ilyen lehetőséget. Sajnos az idei évre tervezett ifjúsági csere a koronavírus helyzet miatt a következő évre tolódott. A másik fiatal, aki különböző zenei formációk tagja, szintén ifjúsági cserén vett részt. Hasonlóan pozitív tapasztalatokat osztott meg velem a nemzetközi élménye kapcsán, és egyre többet, egyre aktívabban vesz részt a közösségünk életében. 

Milyen nemzetközi tervei vannak az egyesületnek?

Szeretnénk előbb-utóbb saját nemzetközi projektet megvalósítani, illetve amíg erre nem vagyunk kellőképpen felkészülve, addig külföldi partnerszervezeteink mellé társulunk, nem utolsó sorban pedig a magyar Eurodesk hálózat multiplikátoraival próbálunk minél hatékonyabban együttműködni. Ez a szoros szakmai kapcsolat, illetve közösség segít abban, hogy első kézből halljuk és lássuk mivel jár egy nemzetközi projekt megtervezése és lebonyolítása. Amellett, hogy a rendelkezésünkre álló tudásunkkal, erőforrásainkkal támogatjuk ezt a folyamatot, partnereink közben meg tudják velünk osztani tapasztalataikat, és fel tudják hívni a figyelmünket a nem várt nehézségekre, illetve azok lehetséges megoldásaira is.

Mit tartasz az Eurodesk hálózat legfontosabb értékének?

Már a kérdésben benne van a válasz. A legnagyobb értéke a hálózatnak maga a hálózatiság, az ifjúsági célcsoporttal foglalkozó szakemberek együttműködésének lehetősége. Ez magában foglalja a közös projektek és programok megvalósításán túl a tapasztalatok megosztását, a közös ötletelést, a felmerülő problémák együttes erővel történő megoldását. Sokszínű ez a hálózat, sokféle tudás és tapasztalat rejlik benne, különböző szervezetek együttműködésén alapszik. Ez mind azt biztosítja, hogy van mögöttünk egy erőforrás bázis, amelyre bármikor számíthatunk, kérdés esetén van kihez fordulnunk. 


Ha nemzetközi programok és lehetőségek iránt érdeklődnél, keresd a budapesti H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér szervezetet vagy a hozzád legközelebbi Eurodesk partnert. Elérhetőségieket oldalunkon a Kapcsolat fül alatt találod meg.