Kategória 1

2023.09.21.
Fiataloknak ajánljuk

Az Európai Unió értékei

2023.09.21.
Fiataloknak ajánljuk

Az Európai Unió értékei

Az Eurodesk hálózat idén jelentette meg az Euro-Participation and Euro-Activism angol nyelvű kiadványát, amivel abban szeretnének a segítségedre lenni, hogy könnyebben el tudj igazodni az Európai Unióban. Melyek azok az intézmények, amik a döntéseket hozzák? EU-s állampolgárként hogyan vehetsz részt ezekben a folyamatokban? Miben segít az EU az egyéni célok elérésében és megvalósításában? Kövesd végig cikksorozatunkat, hogy ezen kérdésekre is megtaláld a választ!

Ismerősen csenghet az Unió jelmondata, a „Sokszínűségben egyesülve” kifejezés, amit a Lisszaboni Szerződés, valamint az EU Alapjogi Chartája is rögzít. Bár minden ország saját kultúrával, hagyományokkal és nyelvvel rendelkezik, mégis vannak olyan közös értékek, amiket tiszteletben kell tartaniuk ahhoz, hogy az Európai Unió részei legyenek.

Lássuk, melyek ezek!

  1. Az emberi méltóság, ami sérthetetlen, védeni kell és tiszteletben kell tartani.

 

  1. A képviseleti demokrácia, amely révén minden felnőtt uniós állampolgárnak joga van ahhoz, hogy jelöltként induljon és szavazzon az európai parlamenti választásokon.

 

  1. Az egyéni szabadságjogok, amik közé többek között a magánélet tiszteletben tartása, a gondolat-, vallás- és gyülekezési szabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága és a tájékozódási szabadság tartozik.

 

  1. Az EU a jogállamiságon alapul. Minden, amit az EU tesz, az uniós országok által önkéntesen és demokratikusan elfogadott szerződéseken alapulnak.

 

  1. Az emberi jogok, amik közé a nemi-, faji-, etnikai- származáson, valláson vagy meggyőződésen, fogyatékosságon, életkoron vagy szexuális hovatartozáson alapuló megkülönböztetéstől való mentességhez való jog, a személyes adatok védelméhez való jog, valamint az igazságszolgáltatáshoz való jog tartozik.

 

Ha többet szeretnél megtudni, akkor lapozz bele a kiadványba a honlapunkon!