Kategória 1

2024.06.06.
Ifjúsági csere

One ticket to the Green – Élménybeszámoló

2024.06.06.
Ifjúsági csere

One ticket to the Green – Élménybeszámoló

Észtországban vettünk részt egy nemzetközi projektben 2022. augusztus 29. - szeptember 6. között. Hat országból érkeztek fiatalok erre a programra: Észtország, Görögország, Spanyolország, Portugália, Olaszország és Magyarország. A projekt fókuszában a fenntarthatóság témája állt.

A témáról, azaz a fenntarthatóságról nagyon sokat tanulhattunk az ottlétünk alatt. Megtudtuk, hogy más országok mit tesznek azért, hogy védjék a Földet és sokat ötleteltünk a további megoldásokon. A hét nagy részét egy üdülőközpontban töltöttük, ahol különböző workshopokon vettünk részt. Mindegyik előadás után csapatokba osztottak minket és kreatív feladatokat kellett csinálnunk. Volt olyan, hogy az udvaron különböző helyszíneket kellett megtalálni, majd egy klímaváltozással kapcsolatos feladatot megoldani. Más csoportok bent tervezték meg ezeket a tevékenységeket, például vetélkedő formájában.

Mindemellett szabadiős tevékenységekre is sor került, nagyon élveztük az aktívan együtt töltött időt. Egyik nap kajakozhattunk a szállás melletti folyón. A pénteki napon Tallinn-ba látogattunk, ahol különböző feladatokat kellett teljesítenünk, miközben megismertük a várost is. Az interkulturális esteken megismerhettük az országok kultúráját. Ehhez mindenki hozott hazai ételeket és italokat, illetve egy előadással is készültek a résztvevők. Néhányan még táncokat is tanítottak nekünk. Szerintem ezek voltak a legjobb esték, mert érdekes dolgokat láttunk és próbálhattunk ki. Az egy hét alatt sok barátság kötődött, rengeteg közös élményt gyűjtöttünk, ezért nehéz volt a búcsú. Reméljük, hogy még láthatjuk az ott megismert embereket.

Gál Dorina


Az Erasmus+ ifjúsági csere egy olyan lehetőség, amelyen keresztül más európai fiatalokat ismerhetsz meg, miközben különböző témákra tanulhatsz nemformális módon. Ha te is kipróbálnád, akkor érdeklődj az aktuális projektekről az Eurodesk partnereknél, vagy böngéssz a lehetőséggel kapcsolatos leggyakoribb kérdések és válaszok között.