Kategória 1

2024.06.06.
Képzés

Lengyelország és a Say NO to hate! projekt

2024.06.06.
Képzés

Lengyelország és a Say NO to hate! projekt

Az Európai Unió által támogatott Erasmus+ mobilitási projektek egyike zajlott november elején a lengyelországi Pińczów településen. 5 ország (Lengyelország, Portugália, Románia, Spanyolország és Magyarország) fiataljai gyűltek össze a kisvárosban, hogy közösen töltsenek egy hetet. A projekt a Say NO to hate!, azaz Mondj Nemet A Gyűlöletre! nevet viselte és célként a gyűlöletbeszéd mibenlétének, okainak és következményeinek megértése szerepelt, miközben a résztvevők kritikus gondolkodásának és tudatosságának fejlesztése is szem előtt volt.

Mint a többi hasonló projekt, ez is az informális oktatás keretein belül valósult meg, ösztönözve a fiatalokat a közös ötletelésre, csapatmunkára és workshopok szervezésére. Az így izgalmassá váló tanulást feldobták még az esténként megrendezett interkulturális estek. Ezeket az estéket az tette különlegessé, hogy minden ország képviselői megpróbálták saját kultúrájukat kreatívan bemutatni a többieknek. Kahoot tesztek, prezentációk, magyar néptánc vagy éppen egy lengyel esküvő megelevenítése segített közelebb kerülni társaink életéhez. 

Természetesen nem csak kötött tanulásból és programokból állt a hét. Szoros barátságok, hihetetlen emlékek, csodás kapcsolatok a világ minden tájáról – a szakmai tudás mellett ilyen szuveníreket hoztunk magunkkal. Mi, résztvevők majd’ minden este elmentünk a kisvárosban található karaoke bárba, ahol kultúrától függetlenül megtaláltuk a közös nyelvet, a zenét. A hét szabadnapján pedig többen kirándulást tettünk Pińczówban, vagy a környező településeken, tovább bővítve tudásunkat a helyi kultúráról.

Hasznos, informatív és szórakoztató hét részesei lehettünk, mely során nemcsak kultúrákon átívelő ismeretségeket köthettünk, de elindultunk egy empatikusabb, elfogadóbb jövő felé és megtanultuk, hogyan mondjunk nemet a gyűlöletre. Biztatunk mindannyiótokat, hogy kövessétek példánkat, vegyetek részt aktívan, hiszen mi tudjuk legjobban képviselni országunkat! 

Fülöp Kata