Kategória 1

2022.11.23.
Ifjúsági csere

Kegfej in Sicily

2022.11.23.
Ifjúsági csere

Kegfej in Sicily

2022. július 22-31. között az olaszországi Prizziben került megrendezésre a Riders on the Storm Erasmus+ projekt, melyen Magyarországot Pécsvárad képviselte. A projekt fő témái a lovak, környezetvédelem, fenntarthatóság és a szociális készségek elsajátítása volt. Összesen 27 fő, 5 országból képviseltette magát.

Összesen tíz napot töltöttünk Olaszországban. Sátrainkban aludtunk. Minden nap tematikusan volt felépítve. Minden foglalkozáson más szemszögből ismertették meg velünk a fenntarthatóságot.  Fő pillére a foglalkozásoknak a lovak voltak, akiket minden reggel és este el kellet látni. Rengeteget foglalkoztunk a növényekkel, és azzal, hogy hogyan lehet őket felhasználni. Egyik nap elmentünk egy kirándulásra, ahol ehető növényeket kellett gyűjtögetnünk, amiket aznap este megcsináltak nekünk salátának. Növényekből különböző kozmetikai és higiéniai termékeket is gyártottunk. Préselő gépeket is csináltunk, amiket haza  lehetett hozni.

A kommunikációs készségeinket különböző csapatjátékokkal tudtuk fejleszteni. Egyik délelőtt egy több órás diplomáciai „szerepjátékot” játszottunk, létre kellet hoznunk a saját képzeletbeli országunkat, majd a többiekkel kellett üzletelni különféle tárgyakkal, értékekkel. A játék célja az volt, hogy békés módon minden csapat megszerezze a számára fontos dolgokat. Érdekes volt megtanulni hogyan kell másokkal a cél érdekében hosszan beszélgetni, tárgyalni és előre gondolkozni, hogy az utolsó kör végére mindened meglegyen. A lovakkal való foglalkozások pedig arra fókuszáltak, hogy miként kell kapcsolatot teremteni ember és állat között, hogyan kell kommunikálni nonverbális módon.

Meglátogattunk egy kis olasz falut, ami segített átérezni az igazi olasz hangulatot.  A csoport rengeteg időt töltött együtt, aminek hála, a hét végére sok barátságot kötöttünk. Számomra a projekt legemlékezetesebb része az volt, amikor "csak" leültünk beszélgetni és hallgatni a más-más országból érkezett fiatalok történeteit. Én személy szerint nagyon örülök, hogy részt vettem ezen a programon, megváltozott a véleményem nagyon sok témát illetően, és olyan dolgokra hívta fel a figyelmem, amire talán soha nem gondoltam volna, ha nem veszek részt ezen a nemzetközi programon.


Az Erasmus+ ifjúsági csere egy olyan lehetőség, amelyen keresztül más európai fiatalokat ismerhetsz meg, miközben különböző témákra tanulhatsz nemformális módon. Ha te is kipróbálnád, akkor érdeklődj az aktuális projektekről az Eurodesk partnereknél, vagy böngéssz a lehetőséggel kapcsolatos leggyakoribb kérdések és válaszok között.