Kategória 1

2023.07.24.
Képzés

Facilitátori készségek az inkluzív oktatási tevékenységekhez - tréning Aradon

2023.07.24.
Képzés

Facilitátori készségek az inkluzív oktatási tevékenységekhez - tréning Aradon

Január végén vettem részt Aradon (Románia) a „Facilitátori készségek az inkluzív oktatási tevékenységekhez” című tréningen olasz, spanyol, portugál, görög, török és román fiatalokkal és ifjúsági szakemberekkel közösen.

A nyolc nap során annak a témáját igyekeztünk megtárgyalni, hogyan lehetne a teljes befogadást megvalósítani nem csak az oktatásban, hanem akár a mindennapi életben is. Milyen lehetőségek, eszközök vannak arra, hogy a tanulási nehézségekkel, a testi- vagy szellemi fogyatékossággal élők ugyanolyan oktatásban részesüljenek, mint egészséges társaik. A kis csoportokban végzett játékos feladatok során tisztázásra kerültek fogalmak – pl. mi a különbség integráció és inklúzió között –, megosztottuk saját tapasztalatainkat, próbáltunk megoldási javaslatokat tenni arra, hogyan lehetne apró döntésekkel és változtatásokkal előrelépést tenni.

A képzés másik fókuszában a facilitátor/tréner kompetenciák megismerése állt, emiatt az elméleti ismeretek elsajátítását követően a szituációs gyakorlatok során lehetőségünk volt társaink számára egy – az inklúzió köré épülő, érzékenyítő – workshop megtartására.

A pihenésre is jutott természetesen idő, esténként nagyokat sétáltunk Arad belvárosában, a folyóparton, bowlingoztunk, vagy csak beültünk valahova beszélgetni. Továbbá a szervezők egy szabad napot is biztosítottak, amit Temesváron töltött el a csapat nagy része, ingyenes tárlatvezetés keretében fedezve fel a város történelmi nevezetességeit. A kicsivel több, mint egy hét során pedig szoros barátságok és kapcsolatok köttettek.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki a tanulás ezen formáját, hiszen a tudás mellett életre szóló élményekkel lehet gazdagodni. Köszönöm szépen a lehetőséget az Európa Ifjúsága Egyesületnek, hogy részese lehettem.