Kategória 1

2024.06.06.
Képzés

Észtországi élménybeszámoló

2024.06.06.
Képzés

Észtországi élménybeszámoló

2022. november 2-től 9-ig az Erasmus+ program keretén belül a Tallinntól 30 kilométerre lévő Kose-Uuemoisa nevezetű településen vettünk részt egy nemzetközi tréningen. A programon 30 fiatal vett részt 7 különböző országból. (Lengyelországban, Észtország, Magyarország, Portugália, Litvánia, Olaszország, Azerbajdzsán)

Több mint tíz óra utazás után kedden éjjel érkeztünk meg a szállásra, ahol a helyiek vendégszeretete és nagylelkűsége már akkor érződött. Másnap bele is vágtunk a dolgok közepébe, miután kicsit megismertük a többi résztvevőt. A projekt középpontjában a NEET fiatalok (aki jelenleg nem dolgozik és nem vesz részt semmilyen oktatásban, képzésben sem) helyzete, és a nemzetközi önkéntesség álltak. Különböző egyéni-, és nagyrészt csapatmunkákon keresztül beleástuk magunkat a témába, hat napon keresztül tevékenykedtünk napközben, de persze az esti szórakozás, bulizás sem maradt el.
 
A hét egyik napján ellátogattunk az észtek fővárosába, Tallinba, ahol a hideg szeles időjárás sem vette el a kedvünket, hogy felfedezzük a várost. Lehetőségünk volt kipróbálni a tradicionális balti szaunázást, illetve a kültéri dézsás forró fürdőt (hot tub). A szaunázás után az elmaradhatatlan hidegvizes merülő medencét a négy fokos folyó vize váltotta fel. A nemzetközi esten, ahol minden ország bemutatta a saját konyhája nevezetességeit; ételeit és italait, minden csapat asztalánál jártunk,illetve a mienknél is jó párszor megfordult a többi résztvevő. 
 
Felejthetetlen élmény volt ez az egy hét, Észtországot pedig mindenkinek tudom ajánlani, aki szereti a kultúrában gazdag, hideg, ugyanakkor nyugodt helyeket.
 
Kovács Bálint