Kategória 1

2024.06.06.
Ifjúsági csere

Élménybeszámoló a Melting Games ifjúsági cseréről

2024.06.06.
Ifjúsági csere

Élménybeszámoló a Melting Games ifjúsági cseréről

Az ország dél-dunántúli csücskében, a horvát határtól nem messze van egy Liptód nevű település. Te hallottál már róla? Ha még nem, akkor biztosíthatunk, hogy ez csodálatos kis hely! Az ott megrendezett „Melting games” ifjúsági csere pedig minket, résztvevőket tömérdek gyönyörű emlékkel gazdagított.

Az idén október 10-17. között zajló ificserére Európa különböző szegleteiből érkeztek fiatalok: Olaszországból, Portugáliából, Horvátországból, Szlovéniából, Csehországból, Észtországból, Litvániából, Lettországból és természetesen Magyarországról. Az esemény helyszíne Liptód volt, ami egy zsáktelepülés alig több mint 200 lakossal. Az elhelyezkedése gyönyörű, a helyiek melegszívű fogattatása pedig még különlegesebbé tette számunkra. A program pedig egyszerűen fantasztikusra sikeredett! Nekem ez volt az első ifjúsági cserém, és akkora hatást tett rám, hogy már most eldöntöttem, máskor is mindenképpen jelentkezem.

Hogy miért is?

Először is azért, mert új és nagyszerű emberekkel ismerkedtem meg, tanultam a kultúrájukról, egy-két új idegennyelvű szót is elsajátítottam, és megkóstolhattam az ételeiket is. Személy szerint úgy gondolom, hogy jobb egy adott ország kultúrájáról, nyelvéről vagy akár mindennapi szokásairól első kézből információt szerezni, vagyis egy, az adott országból származó személytől.
Tudom, hogy vannak emberek, akiket az új és ismeretlen helyzetek félelemmel, aggodalommal töltenek el, de ez persze normális. Én is hasonló cipőben jártam, amikor az első napomat töltöttem a liptódi programon. Féltem, hogy vajon milyenek lesznek a tevékenységek, hogyan fogom megállni a helyemet, hogyan fogok tudni kommunikálni a többi résztvevővel. Azonban lassan feloldódtam, és a hét végére már azon kaptam magam, hogy igazából nem is akarok hazamenni.

Az első nap

Ezen a napon az ismerkedést segítő, a hangulatot oldó játékos feladatokkal találtuk szembe magunkat. Felvetettük az elvárásainkat, félelmeinket és hogy mikről szeretnénk majd tanulni. Még az első nap kihúztunk egy nevet a sapkából, aki a hét folyamán a titkos barátunkká vált, akinek kedveskedhettünk különféle módokon: írhattunk neki üzeneteket, adhattunk neki kis apróságokat vagy akár jószívűen segíthettünk neki. Mindenki próbált gondosan odafigyelni, nehogy idő előtt kiderüljön kit húzott.

A hét további eseményei

A napok elteltével egyre többet beszéltünk a komfortzónánk kitárásáról, bizalomról, a minket érintő nehézségekről, boldogságról és különféle érzelmekről, tapasztalatokról. Volt szó továbbá az Erasmus+ nyújtotta változatos lehetőségekről és a Youthpass tanúsítványról is. Továbbá minden délután a saját kiscsoportunkkal reflektáltunk arra, hogyan telt a napunk, mi újat tanultunk aznap. A hét lezárása felé haladva elkezdtünk a pécsváradi Leányvásárra koncentrálni, játékokat találtunk ki, valamint egyen-pólókat is készítettünk; később pedig a fesztiválon önkéntesként is kipróbáltuk magunkat.

Összességében a hét fókuszában az állt, hogy kipróbáljuk, milyen csoportokban dolgozni különböző országokból érkező emberekkel és, hogy merjük a komfortzónánk határait feszegetni. A napokat lezárva, minden este két országé volt a főszerep, mindenki büszkén prezentálta, hogy milyen gyönyörű helyről is érkezett. Tanultunk egymástól tradicionális táncokat, többféle kvízben mértük össze a tudásunkat az aznap éppen bemutatkozott országokkal kapcsolatban.

A projekt során nem csak másokról tudtam meg számos érdekes dolgot, a játékokról „tanultam” egyet s mást, hanem jobban megismertem önmagamat is. Feltérképeztem a határaimat, ráleltem a pozitív tulajdonságaimra és az eddiginél jobban körvonalazódott bennem, hogy mi mindenre vagyok képes valójában. Nagyon nehéz szavakkal összefoglalni, hogy ez az ifjúsági csere mennyi mindent adott nekem emberileg és lelkileg. Megtanultam, hogy a kezdetek sokszor nehezek, de ha az első lépést sikeresen megtesszük, akkor egy nagyszerű lehetősségben találhatjuk magunkat, és életre szóló emlékeket gyűjthetünk.

Nagyon hálás vagyok a szervezőknek, a játékok és a programok változatosságáért, valamint azért, hogy ennyi bámulatos és sokszínű embert ismerhettem meg a „Melting games” keretein belül. Rendkívül örülök, hogy felhőtlenül boldog tudtam lenni, mint egy kisgyerek, sikerült kilépnem a megszokott komfortzónámból, és ezek mellett sok új élménnyel, valamint kifinomultabb személyiségjegyekkel gazdagodtam.

Bencze Réka


Az Erasmus+ ifjúsági csere egy olyan lehetőség, amelyen keresztül más európai fiatalokat ismerhetsz meg, miközben különböző témákra tanulhatsz nemformális módon. Ha te is kipróbálnád, akkor érdeklődj az aktuális projektekről az Eurodesk partnereknél, vagy böngéssz a lehetőséggel kapcsolatos leggyakoribb kérdések és válaszok között.