Kategória 1

2024.06.06.
Önkéntesség

Egy tökéletlenül tökéletes ESC receptje

2024.06.06.
Önkéntesség

Egy tökéletlenül tökéletes ESC receptje

Nemrég volt a 2 éves évfordulója, hogy visszatértem Spanyolországból. Élénken él bennem minden lelkesen szervezett program, inspiráló beszélgetés, a csodás tájak… Észre sem veszem szinte a mindennapokban, de a kinti tapasztalás sűrűn átsző mindent. Nem csak az ifjúsági és önkéntes programok világának lettem része, de egy olyan látásmódot is kaptam, amit csak az ért meg igazán, aki ott volt. Aki tudja, az tudja...

Te hogy vagy ezzel?

Már visszatértél és nosztalgiával gondolsz vissza az önkéntes napokra?

Vagy most épp keresed a motivációt, hogy jelentkezz?

 

Íme, egy kis inspiráció és reflexió - használd egészséggel!

 

🌍💼 Egy felfedezni vágyó önkéntes

Végzős mesterszakos hallgatóként döntöttem úgy, hogy felforgatom a mindennapokat és felfedezem a világot. Akkor voltak bennem kétségek, viszont most visszagondolva hálás vagyok ezért a bátorságért és kíváncsiságért, ami arra ösztönzött, hogy elinduljak ezen az úton.

⏳🎒3 hét felkészülés az új életre

Egy programba rögtön beleszerettem. Last minute kerestek embert, így mindössze 3 hét alatt le is zajlott a jelentkezésem. A gyors döntés ma is inspirál, hogy merjek spontánul lépéseket tenni az életemben, hisz milyen szuper dolgok sülhetnek ki belőle. 

🇪🇸🏞️ 10 hónap önkéntesség Burgosban

Egy kézipoggyásszal érkeztem Spanyolországba, most pedig úgy gondolom, hogy az ott töltött idő mélyen formálta a személyiségemet és a világlátásomat. Korábban nem jártam az ország északi részén, egy csodálatos tájat ismerhettem meg. Burgos és környéke gyönyőrű, az El Camino ismert állomása. Minden pillanatot értékelek, amit ott tölthettem.

🤝💼 2 támogató szervezet

Munkámat két csodás szervezet segítette, egy magyar és egy helyi. A tapasztalat megmutatta, hogy milyen fontos a támogató közösség, és hogy soha nem vagyunk egyedül az utunkon, csak nyitott szemmel kell járni, hogy megtaláljuk a közösségünket.

👭👫 Három csodálatos lakótárs és önkéntes társ

A projekt során 3 másik önkéntessel, egy olasz, egy francia és egy német lánnyal dolgozhattam együtt, akik a spanyolországi családom lettek. Az együtt töltött idő alatt számos értékes lecke és emlék született, amelyeket ma is szívesen idézek fel.

🏠🔒 32 nap karanténban

A kiköltözést karanténnal kezdtük. Ott nem mindig örültünk, de két év távlatából nézve rájövök, hogy ez a kihívás csak még szorosabbra fűzte a kapcsolataimat az önkéntes társaimmal, és erősítette az együttműködésünk.

💡🌱 Egy inspiráló projekt

Mint a Green Hands Burgos projekt önkéntese az Asociación Ábrego vidékfejlesztési egyesületnél dolgoztam. Képzéseket és projekteket szerveztem, koordináltam, valamint részt vettem a marketing teendőkben és belső projektek fejlesztésében. Izgalmas visszagondolni, hogy a tanulmányaim milyen jól hasznosíthatók voltak 2000 km-re otthonról, egy kis város kis egyesületének csapatában is.

🔢👨‍👩‍👧‍👦 450+ résztvevő

Az általam is szervezett programok több mint 450 gyermek, fiatal és felnőtt életére voltak hatással. A túlélő tábortól kezdve a zenei hagyományőrző táboron át, a gyermekek környezettudatosságra nevelésééig számos agrár területi képzést (pl. konzerválási kurzus, gombászkodás, méhészet, ökológiai kerti gazdálkodás, regeneratív állattartás) szerveztünk. Ezek az emlékek továbbra is a legnagyobb büszkeségeim közé tartoznak. 

🏘️🚶‍♂️15+ felfedezett spanyol falu és város

Az ismertebb városokon kívül, mint Bilbao, Santander és Madrid, a Burgos melletti káprázatos falvakat is meglátogattam. Ezek az utazások gazdagították a kulturális és történelmi ismereteimet, ezek során és általuk máshogy nézek a meglátogatott közösségekre, helyekre.

🏠✈️ 2 itthon töltött év

Két évvel ezelőtt egy teljesen új, eddig ismeretlen világ tárult fel előttem. Az idegennyelvi környezetben szerzett tapasztalat a munkahelytalálásban, a közösségi élmény az aktív társadalmi részvételben hatalmas erőforrás volt. A kint töltött idő tapasztalásai útmutatóként szolgálnak az életemben.

 

Íme, ez az én receptem.

 

Sok sikert kívánok Neked, hogy kísérletezz a sajátoddal!

 

Mamuzsics Dóra