Kategória 1

2024.06.06.
Képzés

Creative Therapies in Youth Work

2024.06.06.
Képzés

Creative Therapies in Youth Work

Creative Therapies in Youth Work címmel került megrendezésre Eszéken (Osijek) egy 8 napos tréning a horvátországi Kreaktiva szervezet által, melyen közel harmincan vettünk részt.

Művészetterapeutaként azzal a céllal vettem részt, hogy olyan új technikákat sajátítsak el, melyeket magabiztosan tudok majd hasznosítani a fiatalokkal folytatott rendszeres munkámban. A tréningen 2 csoportra voltunk osztva. A program első 3 napjában képzőművészeti technikákat próbáltunk ki, az utolsó 3 napban pedig mozgásos, táncterápiás elemeket ismerhettünk meg. A képzőművészeti napokon nyers agyaggal is sokat dolgoztunk, volt hogy teljes erőből a falhoz dobtuk, de volt, hogy minden alkotási szándék nélkül kezünkben tartottuk, mozgattuk, ismerkedtünk a különböző halmazállapotaival, melynek kifejezetten meditatív hatása volt. 

A táncterápiás napokon olyan egyéni, páros és kiscsoportos gyakorlatokkal ismerkedtünk, melyek jól alkalmazhatók akár fogyatékkal élőknek szánt terápia során is.  

Mindkét terápiás típust egy próba-csoportvezetéssel zártuk, melyre a városból érkeztek fiatalok, szülők, valamint a Kreaktiva önkéntesei. Ez sokunk számára volt remek alkalom a gyakorlásra - tulajdonképpen élesben -, valamint sokat jelentett a csapatmunka fejlesztésében is. Rendkívül nyitott, barátságos és aktív emberekkel ismerkedtem meg a bő egy hét alatt, továbbá a szervezők is igyekeztek minden igényt szem előtt tartani és kielégíteni. Köszönöm a FIRE-nek is a kiváló lehetőséget!

Kovács Anna