Kategória 1

2022.11.25.
DiscoverEU

A nyugati álom - Ismerd meg Áron történetét!

2022.11.25.
DiscoverEU

A nyugati álom - Ismerd meg Áron történetét!

Az első igazán életre szóló közös élményünk, egy zseniálisan sikerült utazás. Néhány szóban talán így lehetne összefoglalni, hogy mit is jelentett az Interrail-jegy, amit a barátnőmmel kaptunk a DiscoverEU programnak köszönhetően.

5 ország, 15 nap és majdnem 4000 km. Ezt hagytuk magunk mögött... Már csak a számokból következne, hogy ez egy nem mindennapi út volt, de szeretnék ennél kicsit mélyebb betekintést nyújtani.

Tömegközlekedni nem könnyű, kiváltképp Magyarországon, ahonnan származom. Amikor elindultam Alexával, a barátnőmmel Svájcba, egyből egy sajnálatos vonatbaleset miatt törölték a járatunkat, így egészen Bécsig kellett mennünk Budapestről, hogy első alkalommal érvényesíthesük az Interrail-igazolványunk. Svájc egy prosperáló ország, kedves és nyitott emberekkel, de mindezek mellett drága is. Úgy döntöttünk, hogy megnyessük a költségeinket és kipróbáljuk milyen Couchsurfingelni St. Gallenben. Egy nagyon aranyos vendéglátót fogtunk ki, aki főzött ránk és még sörözni is eljött velünk. Sok városnézés, program és még egy alpesi túra is belefért az ottlétbe.

Ezután Dániába mentünk, Koppenhágába, ahol megtapasztalhattuk, milyen is az igazi skandináv életérzés és a dánoknál a hygge. Találkoztunk hippikkel Christianiában, sokat bicikliztünk, megnéztük a naplementét egy régi erődítményből és a szállás terén is beújítottunk. Kipróbáltuk Európa egyik legmenőbb hosteljét, a Next House Copenhagen-t, ahol rengeteg rekreációs lehetőség közül válogathattunk és még egy filippínó ismerősre is sikerült szert tennünk. A helyi kultúra nagyon más mint a magyar, viszont sokban hasolnít a svédekéhez.

Szerencsére Svédországban, Malmöben is el tudtunk tölteni egy napot. Itt is - ahogy mindenhol - jellegzetes helyi finomságokkal hódoltunk a kulináris élvezeteknek. Kipróbáltuk a fikát, ami a helyi kávékultúra meghatározó jellegzetessége és Malmö italát, a Trocadero-t is megkóstoltuk. Emellett még egy hajókirándulás fért bele a programba.

A soron következő ország Németország volt. Hamburgban egy Airbnb-t béreltünk, így diverzifikálva az utunk során igénybe vett szállástípusokat. Számomra ez a rész illúzióromboló volt "Észak Velencéjével" kapcsolatban. Egy hamburger-t  azért így sem hagytunk ki.

Éles kontrasztott jelentett Szlovénia, az utunk többi részéhez képest is. Az itt töltött időre, mint tengerparti nyaralásra, inkább utunk megkoronázásaként tekintettünk már. Nagyon pihentető volt a hosszú vonatozások után, amik olykor 18 órán át is eltartottak.

Ahogy az első, úgy az utolsó vonatutunkat is Bécsben jegyeztük be. Így ért véget a DiscoverEU számunkra. Megtanultam, hogy bár sok felkészültséggel jár egy ilyen hosszabb út, de ha van bátorsága az embernek, hogy belevágjon, akkor egy életre szóló élménnyel lehet gazdagabb a felnőtté válás küszöbén.


A DiscoverEU egy olyan 18 éves fiataloknak szóló lehetőség, amellyel Európa vasúthálózatán utazva felfedezhetik a kontinens országait. Ha te is kipróbálnád, akkor keresd fel a discovereu.hu weboldalt, vagy böngéssz a lehetőséggel kapcsolatos leggyakoribb kérdések és válaszok között.