Kategória 1

2023.02.06.
DiscoverEU

2,57 hét Európában, avagy egy felejthetetlen nyár felejthetetlen élményei

2023.02.06.
DiscoverEU

2,57 hét Európában, avagy egy felejthetetlen nyár felejthetetlen élményei

Milyen úticélt álmodik meg egy olyan srác, aki a futball szerelmese? És milyen tippeket nyújtana egy tapasztalt DiscoverEU utazó azoknak, akik még az út előtt állnak? Interjúnkban Szabolcsot kérdeztük, aki még 2019-ben nagyjából két és fél hét alatt utazta be vasúton Európát, és emlékeit azóta is egy tetoválás formájában őrzi.

Mi volt a legnagyobb élmény az út során?

Nehezen tudnék egy élményt kiemelni, mindegyik más okból volt különleges. Már az út elején, Szlovéniában is sok fantasztikus helyre eljutottam, Ljubljanában a város lenyűgözött, a bledi tó pedig leírhatatlanul szép. Milánóban két másik DiscoverEU utazóval terveztem találkozni, ám a mobilomon a térkép nem a jó helyre vezetett, így sajnos egyedül kellett megnéznem a dómot, a környező utcákat és a milánói Scalát, amik szerintem egyedülállók a kontinensen.

Bár Milánóban is láttam stadiont, az utazás leginkább várt pontja a barcelonai aréna meglátogatása volt. Szinte az egész napot a stadionban töltöttem, ahol vezetett sétán fedezhettem fel az épület minden zegzugát – hihetetlen élmény volt!

Másnap egy magyar és egy ciprusi utazóval múzeumot látogattunk, megnéztük a Sagrada Familiát, jártunk a tengerparton, és láttuk a Gaudi által tervezett épületegyüttest, a Casa Batllót

Párizsban, bár nem volt sok időm, semmiképpen sem akartam kihagyni az Eiffel-tornyot, a Notre Dame-ot és a Louvre-t sem.

Amszterdam esetében nehezen emelnék ki bármit, az egész város önmagában egy látványosság: a csatornák, az épületek és az utcák mind-mind ámulatba ejtik az oda látogatókat.

Nagy meglepetésemre, Prágában pedig egyik hobbimnak, a geocachingnek hódolhattam: a városi játék végigvezetett a méltán híres Károly-hídon, felvitt a várba, és még a prágai Orloj-hoz, vagyis a főtéren álló, impozáns csillagászati órához is eljuttatott.

Ha még egyszer adódna lehetőséged a DiscoverEU-val utazni, mit csinálnál másképpen?

Mindenképpen kevesebb holmit vinnék magammal. Személy szerint egy 20 kg súlyú bőrönddel vágtam neki az útnak. Ez akkor jelentett igazán problémát, amikor a Milánóból Barcelonába tartó úton kellett átszállnom, és a vonatom késett, így csak perceim voltak elérni a csatlakozást. Egy ekkora bőrönddel – még hogyha gurul is – nem egy kellemes élmény szaladni egyik perontól a másikhoz.

Éppen ezért én azt javaslom, hogy egy ilyen útra valóban csak a legszükségesebbeket pakoljuk be, és 4-5 napnyi váltóruhán túl többel ne terheljük a csomagunkat. Inkább járjunk utána, hogy hol lesz lehetőségünk a ruhánkat kimosni. Biztos vagyok abban, hogy a legkisebb településen is találunk majd legalább egy olyan helyet, ahol van mosási lehetőség. Arról nem is szólva, hogy a szuveníreknek is kell helyet hagyni!

Amit még másképpen csinálnék az az étkezés. Az út során próbáltam a költségeket minimalizálni, így sajnos a helyi gasztronómiát csak ritkán fedeztem fel. Ezt utólag nagyon bánom, hiszen, ha már ott voltam, a különlegességeket igazán megkóstolhattam volna – mai fejjel még akár a francia csigát is bevállalnám.

És van még egy dolog! Nem csináltam sok képet magamról; a tájról, az épületekről igen, viszont saját magamról alig. Amikor hazaértem, szüleim csalódottan panaszkodtak, hogy miért nem tudok olyan képet mutatni, amin az Eiffel-toronnyal vagyok. És igazuk volt: voltam Párizsban, de ezt képekkel csak nehezen tudom bizonyítani.

Érdekel, hogyan folytatódik Szabolcs története? Az olvasáshoz kattints ide.


A DiscoverEU egy olyan 18 éves fiataloknak szóló lehetőség, amellyel Európa vasúthálózatán utazva felfedezhetik a kontinens országait. Ha te is kipróbálnád, akkor keresd fel a discovereu.hu weboldalt, vagy böngéssz a lehetőséggel kapcsolatos leggyakoribb kérdések és válaszok között. 

Fiatalokkal foglalkozó szervezetek és intézmények munkatársai pedig itt tájékozódhatnak a nekik szóló pályázati lehetőségről.