Hogyan zajlik a szavazás?

2024.03.28.
Fiataloknak ajánljuk

Hogyan zajlik a szavazás?

Hazánkban 2024. június 9-én tartják az európai választásokat, amikor minden uniós állampolgárnak lehetősége van részt venni Európa jövőjének alakításában! Most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a szavazás menetéről!

Hol lehet szavazni?

A Magyarországon szavazó magyar vagy uniós állampolgárok csak személyesen adhatják le a szavazatukat a lakóhelyük szerinti szavazókörben, aminek címe a postán kapott értesítőben található. Amennyiben a választópolgár rendelkezik magyarországi lakcímmel és nem a kijelölt szavazókörben, hanem egy másik magyarországi szavazókörben szeretne szavazni, akkor benyújthat átjelentkezi kérelmet a választást megelőző 30. napig.

Hazánkban nem lehet sem online, sem meghatalmazott által szavazni. Levélben kizárólag a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, előzetesen sikeresen regisztrált polgárok adhatják le a voksukat.

Miket vigyél magaddal?

A szavazáshoz mindenképp vidd magaddal valamelyik személyazonosságot igazoló okmányodat (érvényes személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány) és a lakcímkártyádat. Fontos, hogy a szavazás napján az irataid érvényesek legyenek. Újat a járási hivatalodnál vagy kormányablakban tudsz igényelni.

Kikre lehet szavazni?

A szavazás arról szól, hogy az uniós állampolgárok megválasszák az európai parlamenti képviselőket, akik a következő öt évben képviselik majd Európa-szerte az állampolgárok érdekeit.

Az EP-képviselők számát országonként határozza meg az Európai Parlament, vagyis minden tagállam megadott számú képviselőt választhat. Magyarországon ez jelenleg 21 mandátumot jelent. Mivel hazánkban zárt listás választás van, ezért a szavazók egy pártlistára adják le a voksukat, amin a jelöltek sorrendjét a pártok határozzák meg a választások előtt.

A hazai mandátumokat a minimum 5%-ot elért pártok között osztják szét a kapott szavazatok száma alapján. Ez azt jelenti, hogy abból a pártból kerül ki a legtöbb képviselő, amelyik a legtöbb voksot kapta.

Mi a szavazás menete?

A szavazás napján az értesítőn feltüntetett szavazóhelyiségbe érve az ott lévő szavazóbizottság elkérni az okmányaidat, és ha a névjegyzékben minden adatod helyesen szerepel, akkor alá kell írnod azt. Ezután kapod meg a szavazólapot és a borítékot, amiket a függönnyel „zárható” szavazófülkébe viszel magaddal. Ez azért fontos, hogy mások ne lássák kire szavazol, fenntartva a szavazás titkosságát. A helyesen kitöltött szavazólapot tartalmazó, lezárt borítékot a helyiségben elhelyezett nagy dobozba, az úgynevezett urnába dobd be.

Milyen az érvényes szavazat?

A kapott szavazólapodon ellenőrizd a pecsétet, anélkül nem érvényes a szavazólap. Érvényes szavazatnak csak az számít, amin az általad választott pártlistához tartozó körbe elhelyezett X-et teszel. A választások során csak egyszer szavazhatsz, a szavazólapon pedig csak egy voksot adhatsz le. A lapot a kapott borítékba, lezárva kell az urnába helyezned.

Hol lesznek láthatóak az eredmények?

A szavazás lezárása után, este a szavazóbizottság felnyitja az urnát és megszámolja a begyűjtött szavazatokat. A hivatalos végeredményt az előző választáshoz hasonlóan élőben követheted az Európai Parlament oldalán.

 

Ha még többet szeretnél tudni az európai választásról, akkor látogass el az Eurodesk Brussels Link 2024-es európai választások oldalára, valamint Instagram felületére. Magyar nyelvű hírekért keresd fel az Eurodesk Magyarország honlapot és kövesd Instagram oldalunkat!

Ne hagyd, hogy mások döntsenek helyetted! Szavazz a demokráciára június 9-én!